wtorek, 26 sierpnia 2014

Papaja z nasiona - czy to się uda?

Papaja, czyli melonowiec właściwy (Carica papaya) pochodzi z Ameryki Środkowej. Mimo swojej nazwy nie jest spokrewniona z melonem, ale smakuje podobnie.

Owoce papai dostępne w naszych sklepach najczęściej ważą do 1 kg. Z moich obserwacji wynika, że nie są zbyt popularne wśród kupujących. Często można znaleźć na półkach już miękkie, bardzo dojrzałe owoce, domagające się natychmiastowego spożycia.

Dojrzała papaja

Kupując papaję, należy pamiętać o tym, aby nie wystawiać jej na bezpośrednie działanie promieni słonecznych. Przez to szybko pojawiają się na niej brązowe plamki prowadzące do gnicia.

Papaja po przekrojeniu

Wewnątrz owocu znajdziemy przynajmniej kilkadziesiąt nasion wielkości ziarenek pieprzu. Przed wysianiem konieczne jest obranie ich z przylegającej galaretowatej substancji, ponieważ wstrzymuje ona kiełkowanie i przyciąga różne żyjątka. 

Nasiona przed i po oczyszczeniu

Ja jak zwykle zrobiłem eksperyment - część nasion powędrowała do doniczki, część do papierowego ręcznika. Teraz pozostaje tylko czekać na pierwsze kiełki :)



2 komentarze:

  1. i jak? udało się? ja właśnie też planuję posiać pestki papai w najbliższym czasie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, papaja wykiełkowała, ale po jakimś czasie uschła bo nie zabezpieczyłem jej wystarczająco na czas urlopu. Za jakiś czas na pewno spróbuję jeszcze raz :)

      Usuń

Popularne posty