środa, 20 sierpnia 2014

Granat z pestki - uprawa

Granatowiec właściwy (Punica granatum) pochodzi z Persji, gdzie był hodowany już 2 tysiące lat temu. Dziś uprawia się go w wielu tropikalnych krajach. Owoce trafiające na nasz rynek najczęściej przyjeżdżają z Turcji.

W idealnych warunkach krzewy granatu osiągają do 7 metrów wysokości. Będąc niedawno w Paryżu miałem okazję na własne oczy zobaczyć prawie 3-metrowe okazy w Ogrodzie Luksemburskim.

Kwiat granatu

Owoc, z którego pozyskałem nasiona był bardzo duży, miał około 10cm średnicy. Przed wysiewem konieczne jest oczyszczenie nasion z kwaskowatego miąższu, w przeciwnym razie szybko zgniją. 

Część nasion wrzuciłem do mieszanki torfu i włókna kokosowego, resztę do wilgotnego ręcznika papierowego. Ku mojemu zdziwieniu te w doniczce wyprzedziły swoich rywali i wykiełkowały pierwsze :) Z tego co pamiętam zajęło im to około dwóch tygodni.

Kiełkujący granat

Przez cały czas na doniczce ustawiona była przecięta na pół butelka, co znacznie przyspieszyło okres kiełkowania. Kiedy siewki miały kilka centymetrów wysokości musiałem zdjąć butelkę, ponieważ od wysokiej wilgotności liście zaczynały czernieć.

Od momentu wykiełkowania dbam o to, aby podłoże było cały czas wilgotne i jak widać takie warunki odpowiadają młodym roślinkom.

Młode granaciki miesiąc po wykiełkowaniu

Wkrótce będę musiał je rozsadzić, zostawiając tylko najsilniejsze 2-3 rośliny.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne posty