piątek, 31 października 2014

Nowy nabytek - tamarillo

Tamarillo, czyli cyfomandra grubolistna (Cyphomandra betacea) to gatunek rośliny należący do rodziny psiankowatych, do której należy również dobrze nam znany pomidor. Krzewy cyfomandry dorastają do 4 metrów wysokości, przez co tamarillo nazywa się też pomidorem drzewiastym. Dziś tamarillo uprawia się głównie w Ameryce Południowej oraz w Nowej Zelandii.

Dojrzały owoc tamarillo

Owoce cyfomandry mają jajowaty kształt i w zależności od odmiany czerwony, żółty lub purpurowy kolor. W przeciwieństwie do pomidora, skórka jest niejadalna. Smak owocu porównałbym najbardziej do czarnej porzeczki, aczkolwiek nie zrobił na mnie wrażenia. Być może lepiej smakuje po dodaniu do potraw niż na surowo.

W miąższu tamarillo znajdują się liczne nasiona, które powinny wykiełkować już po kilku dniach od wysiewu. Sama roślina jest łatwa w uprawie, chociaż podobno bardzo lubią ją mszyce i inne szkodniki. Póki co czekam na pierwsze kiełki :)

Tamarillo po przekrojeniu


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne posty