Kiwano po przekrojeniu przypomina naszego rodzimego ogórka. Struktura miąższu jest podobna, choć jest on bardziej galaretowaty. W środku znajdują się liczne, dość twarde nasiona. Ciekawy jest kontrast pomiędzy pomarańczową skórką, a zielonkawym wnętrzem:
Smak kiwano mnie rozczarował. Niektóre źródła porównują go do połączenia ananasa z melonem. Uważam że jest to mocno przesadzone - smak jest neutralny, czuć tylko lekki posmak ogórka. W przypadku tego owocu wygląd zdecydowanie wygrywa ze smakiem. Być może owoce z własnej uprawy są smaczniejsze.
Nasiona łatwo oddzielić od miąższu. Najlepiej je wysiać wczesną wiosną, a po przymrozkach przesadzić do gruntu, ponieważ kiwano potrzebuje sporo miejsca do wzrostu. Wysuszone nasiona można przechowywać przez wiele miesięcy. Moje będą czekać przynajmniej do lutego.
wtorek, 14 października 2014
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Popularne posty
-
Męczennica ( Passiflora ), występująca również pod nazwą marakuja, pochodzi z Ameryki Południowej. Jest pnączem uprawianym głównie w tropika...
-
Figowiec pospolity ( Ficus carica ) pochodzi z Azji Mniejszej. Jest drzewem dorastającym w naturalnych warunkach aż do 15 m wysokości. Jest ...
-
Stosunkowo niedaleko nas, kilkaset kilometrów od zachodnich wybrzeży Afryki, wiele milionów lat temu, z oceanu wyłoniło się 7 wulkanicznych...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz