wtorek, 14 października 2014

Kiwano po przekrojeniu

Kiwano po przekrojeniu przypomina naszego rodzimego ogórka. Struktura miąższu jest podobna, choć jest on bardziej galaretowaty. W środku znajdują się liczne, dość twarde nasiona. Ciekawy jest kontrast pomiędzy pomarańczową skórką, a zielonkawym wnętrzem:




Smak kiwano mnie rozczarował. Niektóre źródła porównują go do połączenia ananasa z melonem. Uważam że jest to mocno przesadzone - smak jest neutralny, czuć tylko lekki posmak ogórka. W przypadku tego owocu wygląd zdecydowanie wygrywa ze smakiem. Być może owoce z własnej uprawy są smaczniejsze.

Nasiona łatwo oddzielić od miąższu. Najlepiej je wysiać wczesną wiosną, a po przymrozkach przesadzić do gruntu, ponieważ kiwano potrzebuje sporo miejsca do wzrostu. Wysuszone nasiona można przechowywać przez wiele miesięcy. Moje będą czekać przynajmniej do lutego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne posty