Czerymoja (inaczej flaszowiec peruwiański) to owoc z rodziny flaszowcowatych (Annonaceae), pochodzący z Andów. Zimozielone drzewa dorastają do 10 metrów wysokości. Co ciekawe, najlepiej rosną na terenach położonych powyżej 800 m n.p.m.
Dojrzała czerymoja |
Owoce czerymoi osiągają długość do 20 cm. Ich skórka przebarwia się z koloru zielonego w brąz, kiedy są już dojrzałe. Miąższ konsystencją przypomina gruszkę, smakiem jest również do niej podobny. Jest jednak bardziej śmietankowy i aromatyczny. Niektórzy nazywają czerymoję jabłkiem budyniowym.
Czerymoja po przekrojeniu |
Wewnątrz owocu znajduje się około 30 czarnych pestek, które po natychmiastowym wysianiu powinny wykiełkować w ciągu około 3-4 tygodni.
Nasiona czerymoi |
Część pestek zamierzam ponacinać, ponieważ młode rośliny mogą mieć problem z przebiciem się przez łupinę nasienną. Już wkrótce powinny powinny być pierwsze rezultaty :)
Ojej, a gdzie takie cudo można kupić? :)
OdpowiedzUsuńJa owocka kupiłem w sieci sklepów P i P :)
OdpowiedzUsuńTo musze koniecznie sie tam przejść:) flaszowce raczej latwo kielkuja ale potem ciężej im dogodzić:)
OdpowiedzUsuń