niedziela, 26 października 2014

Rzadkie rarytasy cz. 1

Nie spodziewałem się znaleźć takich owoców w naszych sklepach. Obok cytrusów i bananów pojawiły się... czerymoje.

Czerymoja (inaczej flaszowiec peruwiański) to owoc z rodziny flaszowcowatych (Annonaceae), pochodzący z Andów. Zimozielone drzewa dorastają do 10 metrów wysokości. Co ciekawe, najlepiej rosną na terenach położonych powyżej 800 m n.p.m.


Dojrzała czerymoja

Owoce czerymoi osiągają długość do 20 cm. Ich skórka przebarwia się z koloru zielonego w brąz, kiedy są już dojrzałe. Miąższ konsystencją przypomina gruszkę, smakiem jest również do niej podobny. Jest jednak bardziej śmietankowy i aromatyczny. Niektórzy nazywają czerymoję jabłkiem budyniowym.


Czerymoja po przekrojeniu

Wewnątrz owocu znajduje się około 30 czarnych pestek, które po natychmiastowym wysianiu powinny wykiełkować w ciągu około 3-4 tygodni.


Nasiona czerymoi

Część pestek zamierzam ponacinać, ponieważ młode rośliny mogą mieć problem z przebiciem się przez łupinę nasienną. Już wkrótce powinny powinny być pierwsze rezultaty :)


3 komentarze:

  1. Ojej, a gdzie takie cudo można kupić? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja owocka kupiłem w sieci sklepów P i P :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To musze koniecznie sie tam przejść:) flaszowce raczej latwo kielkuja ale potem ciężej im dogodzić:)

    OdpowiedzUsuń

Popularne posty