Dzięki coraz lepszej dostępności owoców egzotycznych na naszym rynku, karambolę można kupić niemal przez cały rok w dobrze zaopatrzonych sklepach.
Dojrzały owoc |
Oskomian znany jest też pod nazwą "gwiaździsty owoc", ponieważ po przekrojeniu przypomina kształtem pięcioramienną gwiazdkę. Dzięki atrakcyjnemu wyglądowi karambola używana jest do dekoracji stołów i drinków.
Każdy owoc zawiera kilkanaście małych nasion, które najlepiej wyjąć rozcinając karambolę ostrożnie wzdłuż zagłębień. Po oczyszczeniu z miąższu można je od razu wysiać, najlepiej w kilkucentymetrowych odstępach od siebie. Już małe siewki zajmują sporo miejsca, rozkładając swoje delikatne gałązki na boki.
Kiełkujące nasiona |
Nasiona, które wysiałem wykiełkowały po kilkunastu dniach. Siewki dość szybko wyciągnęły się w górę i wykształciły po kilka gałązek z listkami.
Ciekawą cechą karamboli jest to, że na noc listki "opadają" ku dołowi, a po wschodzie słońca podnoszą się chcąc złapać jak najwięcej światła przez cały dzień.
Dwumiesięczne karambole |
Karambola jest bardzo kapryśną rośliną. Przeciągi, nasłonecznienie i nieodpowiednia wilgotność powodują utratę koloru u liści, ich żółknięcie, a w konsekwencji usychanie.
Z moich obserwacji wynika, że lepiej czują się rośliny stojące w półcieniu, niż te wystawione na bezpośrednie działanie słońca. Warto też zapewnić im stale wilgotne podłoże.
Po prawej stronie oskomian w nie najlepszej kondycji. Być może rosnąc "w kupie" karambole czują się raźniej. |
Mam nadzieję, że z czasem karambole uodpornią się na niesprzyjające warunki i trochę podrosną :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz