piątek, 19 września 2014

Opuncja figowa - owoc kaktusa

Opuncja figowa (Opuntia ficus-indica) należy do rodziny sukulentów, osiągających nawet 5 metrów wysokości. Pochodzi z Ameryki Południowej, ale dziś jest hodowana w wielu krajach o tropikalnym klimacie, również w basenie Morza Śródziemnego.


Owoce opuncji figowej


Owoce opuncji osiągają rozmiary niedużej cytryny. Ich skórka zabarwia się na żółto, pomarańczowo i czerwono. Biorąc je do ręki lepiej być ostrożnym, ponieważ są pokryte maleńkimi igiełkami, które łatwo wbijają się w skórę, a ich wyciągnięcie wcale nie jest proste.

Miąższ ma przyjemny, orzeźwiający smak. Znajdziemy w nim wiele bardzo twardych nasion, przez co jedzenie tych owoców nie jest tak przyjemne jak w przypadku pitai (więcej na temat pitai można przeczytać tutaj), której nasiona są miękkie i całkowicie jadalne.



W naszych sklepach ciężko jest znaleźć owoce opuncji. W dużych marketach nigdy się na nie nie natknąłem, ale udało się w jednym z dyskontów. Jeśli ktoś się pospieszy to jeszcze znajdzie na półce coś dla siebie :)

Nasiona wysiałem od razu po wyjęciu z owoców i oczyszczeniu. Niestety od tamtego momentu minęły już prawie 3 tygodnie i wciąż nic się nie dzieje. Fachowa literatura podaje, że okres kiełkowania waha się od 3 do 6 tygodni, a same kaktusy rosną bardzo wolno. Na razie pozostaje tylko czekać, zapewniając nasionom jak najlepsze warunki do wykiełkowania :)

4 komentarze:

Popularne posty