Mangostan właściwy (Garcinia mangostana) jest wiecznie zielonym drzewem, uprawianym na większą skalę jedynie w Azji południowo-wschodniej (owoce kupione przeze mnie przyjechały z Indonezji).
Dojrzałe owoce mangostanu osiągają przeważnie około 6 cm średniy. Mają grubą, fioletową skórkę i to głównie ona decyduje o ich ciężarze, a są bardzo cenione.
Owoc mangostanu |
Co ciekawe, po zerwaniu z drzewa owoce mangostanu już nie dojrzewają (podobnie jak liczi). Do tego są nietrwałe, co utrudnia ich transport i przechowywanie. Tym bardziej powinienem cieszyć się z faktu, że dojechały aż do Polski w dobrym stanie:)
Wewnątrz owocu znajduje się kilka segmentów białego, kremowego miąższu. Smakiem przypomina trochę cytrusy. Jednocześnie jest orzeźwiający i bardzo delikatny.
Po przekrojeniu |
W jednym owocu można znaleźć zazwyczaj tylko jedno nasiono, znajdujące się w największym segmencie. Fachowa literatura mówi, że kiełkowanie powinno nastąpić po około 20 dniach, a to najprostsza faza w uprawie mangostanu.
Nasiono mangostanu |
Jeśli coś z tego wyjdzie to będzie wielki sukces:)
Właśnie przeczytałam całego bloga, od początku. :)
OdpowiedzUsuńWstyd się przyznać, że połowy z tych owoców nie znam lub nie smakowałam. Z dniem dzisiejszym postanawiam to zmienić.
Wpadłam z poszukiwaniem informacji nt. mango, ale widzę, że na nim się nie skończy.
Dziękuję!
Gorąco polecam odkrywanie nowych smaków, tym bardziej że coraz więcej mało znanych owoców trafia do naszych sklepów. Chociaż ja już prawie wyczerpałem limit i rzadko trafiam na coś, co by mnie zaskoczyło:)
UsuńAle super, że udało Ci się dopaść mangostan:) Też chyba muszę zacząć się rozglądać po sklepach, bo taka okazja może się nie powtórzyć.
OdpowiedzUsuńPowodzenia w uprawie!
Dzięki, owocnych poszukiwań:)
Usuń